BIO: Baseline Informatiebeveiliging Overheid

Op 1 januari 2020 geldt voor alle overheidsorganisaties een nieuw gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging: BIO: Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Met Qbit ben je voorbereid.

Geplaatst op 20 februari 2019 in Blog.

Bereid je voor op de BIO

Het klinkt misschien alsof we weer overstappen van elektrisch rijden naar (bio) diesel. Met de BIO bedoelen we bij Qbit iets heel anders. Op 1 januari 2020 geldt voor alle overheidsorganisaties een nieuw gezamenlijk normenkader voor informatiebeveiliging: BIO: Baseline Informatiebeveiliging Overheid. Dit jaar, 2019 is een overgangsjaar dat wordt gebruikt om organisaties voor te bereiden op de BIO.

Wat houdt de BIO in?

Het doel van de BIO is het verhogen van het niveau van informatiebeveiliging binnen de overheid.

De overheid kent veel verschillende normenkaders. Gemeenten hanteren de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG). Het rijk, de waterschappen en provincies hanteren hun eigen respectievelijke normen, de BIR, BIWA en IBI. Deze worden nu samen met de BIG gebundeld in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

Meer focus op risicomanagement

De BIO legt meer nadruk op risicomanagement dan de BIG, die meer gaat over specifieke maatregelen. De rol van de bestuurder en lijnmanager is ten aanzien van risicomanagement explicieter dan de BIG aangaf. De BIO verschilt daarnaast op nog een aantal punten van de BIG: Er zijn 60% minder maatregelen, maar de maatregelen zijn wel altijd verplicht. De BIO werkt met drie basisbeveiligingsniveaus (BBN). Ook wordt gewerkt met een baselinetoets: QIS.

Qbit College: De BIO en risicomanagement

Qbit helpt organisaties zich voor te bereiden op de BIO en de impact die dit heeft op de (overheids)organisatie.

Wil je meer weten over de BIO en Risicomanagement? Meld je dan aan voor het Qbit college BIO of voor onze Leergang BIO Risicomanagement Overheid die gegeven wordt op 12 en 19 september en 10 oktober.

Wilfred Hanekamp

By Wilfred Hanekamp

Director Sales

Heb je vragen over deze blog of onze diensten? E-mail me of bel me op +31 6 54 712 968.

Contact

Newsletter