Gijzelsoftware plaatst bedrijven voor problemen.

RTV Noord sprak met Erik Rutkens, CEO Qbit Cyber Security, na problemen met ransomware (gijzelsoftware). ‘Het is de snelst groeiende vorm van criminaliteit.’

Posted on November 15, 2019 in Blog.

Het kan ieder bedrijf overkomen: gijzelsoftware. Daar kwam RTV Noord recent ook achter. Na het klikken op een foute link werd de gijzelsoftware gedropt. Binnen korte tijd waren de servers en schijven versleuteld. Vaak zitten hier criminele organisaties achter. Ze eisen een geldbedrag, variërend van enkele honderden euro’s tot soms wel honderdduizend euro, in ruil voor codes waarmee je weer toegang tot je bestanden krijgt.

Toenemende dreiging

Helaas heeft niet elk bedrijf zijn ICT-beveiliging goed op orde. Wereldwijd zijn er steeds meer bedrijven die betalen om weer toegang tot hun bestanden te krijgen. Het gevolg hiervan is dat de criminele organisaties steeds meer middelen tot hun beschikking hebben en een grotere bedreiging vormen. De schade is momenteel wereldwijd 20 miljard dollar per jaar.

Wat kun je ertegen doen?

Het lijkt simpel: niet klikken op links in mails die je niet vertrouwt. Toch zijn er ook andere manieren waarmee criminelen je bestanden kunnen versleutelen. Denk aan onbeveiligde websites, wifi-netwerken, niet bijgewerkte software, een usb-stick die ergens vandaan komt en Whatsapp. Een virusscanner alleen is vaak niet genoeg om indringers buiten te houden. Denk aan SamSam, bekend sinds 2018. Deze ransomware dringt binnen en saboteert of verwijdert back-ups. Vervolgens worden de bestanden gegijzeld en gaat een bedrijf qua ICT op slot.

De vraag is hoe het opgelost wordt op het moment dat een bedrijf (deels) platgelegd wordt. Ons advies: als je goede back-ups hebt, dan zeker niet betalen.

Risico’s minimaliseren

Het volledig voorkomen van ICT-criminaliteit is onmogelijk. Daarom is het belangrijk om de risico’s terug te brengen naar normale proporties. Alles begint met mensen. Om de bewustwording te vergroten, moeten zaken als beveiliging en privacy meer deel uitmaken van onderwijsprogramma’s. Ransomware is vooralsnog gemakkelijk op te schalen en de pakkans is klein.

ICT-bhv

Om je bedrijf te beveiligen, moet je als ondernemer standaard een goede analyse hebben om te weten wat nodig is voor herstel van de schade. Noem het de ICT-bhv. Velen hebben dat niet, maar ik adviseer echt om daar goed over na te denken.

Wil je het originele artikel lezen? Bekijk Gijzelsoftware: ‘Ga je zaken doen met een heler?’ van RTV Noord.

Erik Rutkens

By Erik Rutkens

CEO and founder Qbit

Any questions about this post or our services? Just Email me or call me on +31 6 53 317 977.

Contact us

The world of cybersecurity is complex and rapidly evolving, we know. Qbit guides you. Feel free to contact us.

Contact us

Newsletter