Langdurig stroomuitval ook in Nederland goed mogelijk.

Zo’n 48 miljoen inwoners van vijf Zuid-Amerikaanse landen zaten vorige week zonder stroom. Iets wat we ons in Nederland niet voor kunnen stellen. Toch is ook Nederland kwetsbaar voor een dergelijke situatie, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Posted on June 24, 2019 in Blog.

Ook in Nederland zijn we kwetsbaar voor langdurige stroomuitval, blijkt uit onderzoek van de NOS. We zijn steeds afhankelijker van elektriciteit en dus zijn de gevolgen van langdurige stroomuitval enorm.

De NOS vroeg ethisch hacker bij Qbit Willem Westerhof naar zijn kijk op deze kwetsbaarheid. “Heel Europa hangt aan elkaar.” Je kunt elkaar dus helpen bij stroomstoringen, maar in het nadelige geval ook meeslepen. Het stroomnet aanvallen is niet makkelijk, maar we weten dat het kan.

Willem: “Dat het nog niet is gebeurd, komt niet doordat het technisch onmogelijk is, maar omdat niemand de behoefte had om dat te doen, denk ik.” Dat komt juist ook door de grote gevolgen. “Als je besluit dit te doen, kun je dat niet meer terugdraaien, zelfs al zou je dat willen.”

Kwetsbaarheid zonnepanelen

Willem deed in 2017 onderzoek naar de kwetsbaarheid in omvormers van zonnepanelen. Hij ontdekte dat duizenden omvormers zo slecht beschermd zijn dat zij het stroomnet van Europa in gevaar kunnen brengen.

Security by Design

Qbit pleit al jaren voor veilige programmering en wetgeving op het gebied van digitale veiligheid. Het ontbreken van die wetgeving en controle vormt een groot risico. “Certificering en verantwoording van particuliere bedrijven zou ook hoog op de politieke agenda moeten staan”, zegt Willem. Nu voelt niemand de urgentie nog, maar voorkomen is in dit geval veel beter dan genezen.

Bron: NOS artikel Langdurige stroomuitval kan ook in Nederland en we zijn er niet op voorbereid.

Willem Westerhof

By Willem Westerhof

Hacking & Testing

Any questions about this post or our services? Just Email me or call me on +31 6 51 933 862.

Contact us

Newsletter