Qbit opent IoT Security Test Lab in Groningen.

In Groningen is een ‘living lab’ gerealiseerd met een woonkamer, keuken, badkamer en studeerkamer met IoT-devices. Onderdeel van het lab is ook de eerste versie van Qbit’s IoT-workbench. Een soort gereedschapskist waarmee de beveiliging van IoT toestellen kan worden getest.

Posted on July 8, 2019 in Blog.

Op 1 juni opende Qbit officieel haar IoT- Security Test Lab in Groningen. Het ‘living lab’ bevat een woonkamer, keuken, badkamer en studeerkamer met IoT-devices. Onderdeel van het lab is ook de eerste versie van Qbit’s IoT-workbench. Het gaat hierbij om de infrastructuur, methoden en technieken (software en hardware) waarmee de beveiliging van IoT-toestellen kan worden getest. Zeg maar een gereedschapskist.

Standplaats Groningen

Het nieuwe IoT Security Test Lab is opgezet in Groningen vanwege de hoogwaardige IT-infrastructuur, waaronder 5G-connectiviteit, de nabijheid van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, Noorderpoort en Alfa college en het netwerk van bestaande publieke en private samenwerkingsverbanden, waaronder het Cyber Security Expertise Centre en het Groningen Digital Business Centre. Het lab is opgezet in samenwerking met partners en kan (deels) op afstand/virtueel worden gebruikt.

Virtueel lab

In het lab wordt een zo representatief mogelijke testomgeving gecreëerd, waar apparaten kunnen worden getest op kwetsbaarheden. Virtueel of gedistribueerd betekent dat IoT-apparaten in de toekomst door een fabrikant via een portal op het lab kunnen worden aangesloten. Zo kunnen vanuit het Qbit lab in Nederland, zoveel mogelijk geautomatiseerd, een aantal basistesten worden uitgevoerd zonder dat de apparaten naar het fysieke lab worden gestuurd of verzonden. De eerste partners die zijn aangesloten op het lab zijn EnTrance en TNO. Via Entrance en TNO is Qbit in staat om apparaten te testen in real life scenario’s, die 100 huishoudens of een equivalent daarvan simuleren.

Het lab test en onderzoekt verschillende componenten van een IoT-apparaat: de voeding van het apparaat (bekabeld/ batterij), de processor, het non-volatile geheugen, de connectiviteit (bekabeld/ draadloos), de sensoren en de software waarmee het apparaat wordt beheerd. De door ENISA ontwikkelde baseline voor de beveiliging van IoT-toestellen dient als leidraad voor het testen. Speciaal voor het testen van hardware en het gebruik van technieken zoals fuzzing en reverse engineering wordt specifieke apparatuur aangeschaft en/of ontwikkeld.

Consumentenelektronica

Qbit richt zich, in eerste instantie, met name op het testen van de veiligheid van consumentenelektronica. Hiervoor is een unieke samenwerking opgezet met een aantal Europese consumentenorganisaties en universiteiten. In het komende jaar zullen er minimaal twee afgestudeerden en acht stagiaires zijn die fundamenteel en praktisch onderzoek doen naar de beveiliging van specifieke apparaten, zoals smart TV’s. Ook zullen ze zich bezighouden met specifieke vraagstukken, zoals de uitwerking en documentatie van het testproces. De onderzoeks- en afstudeeropdrachten worden in samenwerking met de betrokken partners geformuleerd. De consumentenorganisaties stellen in de komende periode in verschillende, maandelijkse, iteraties apparatuur beschikbaar voor veiligheidstesten.

Cybersecurity in de media-industrie

Een specifiek aandachtsgebied binnen de consumentenelektronica voor Qbit is de media-industrie. Qbit beoordeelt nu al de veiligheid van infrastructuur, toepassingen en processen in de gehele waardeketen van content creatie tot distributie en consumptie. Qbit test in haar IoT- Security Test Lab de beveiliging van bijvoorbeeld slimme TV’s, STB’s en dergelijke. Onlangs heeft een grote fabrikant in samenwerking met Qbit de smart TV en vooral de firmware getest.

Meer weten over ons IoT Security Test Lab? Neem contact op met Willem Westerhof via +31 6 51 933 862.

Qbit Test Lab Groningen
Wim Mandemakers

By Wim Mandemakers

Managing Director

Any questions about this post or our services? Just Email me or call me on +31 85 8 222 800.

Contact us

Newsletter