Qbit Cyber Security helpt justitie jonge hackers op het rechte pad te krijgen.

Jonge hackers (12-23 jaar) weer op het rechte pad krijgen én houden. Dat is het doel van Hack_Right, een pilotprogramma van Politie en Openbaar Ministerie (OM) in samenwerking met Reclassering Nederland, Halt en de Raad voor de Kinderbescherming. Vanuit Qbit dragen we graag ons steentje bij om jeugdige hackers te overtuigen hun kwaliteiten in te zetten voor het goede doel.

Posted on November 15, 2019 in Blog.

Op de bijeenkomst ‘Partners in Crime’ in Woerden op dinsdagmiddag 29 oktober, ondertekenden zo’n twintig bedrijven, waaronder Qbit Cyber Security, een intentieverklaring om mee te werken aan de pilot.

Er zijn steeds meer jongeren die zich schuldig maken aan hacken. Per jaar worden zo’n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Overigens is bekend dat met name kleinere bedrijven en scholen relatief weinig aangifte doen. Het werkelijke aantal jonge plegers van cybercriminaliteit ligt vermoedelijk vele malen hoger.

Veel jongeren plegen cybercrime uit nieuwsgierigheid of om hun skills te laten zien. Vaak realiseren ze zich niet wat de gevolgen kunnen zijn. Om verdere cybercrime te voorkomen en talenten van de hackers te benutten is het pilotproject Hack_Right opgericht.

Wat doet Hack_Right?

Hack_Right is bedoeld als een alternatief of aanvullend straftraject. Hackers tussen de 12 en 23 jaar, die voor het eerst een cyberdelict hebben gepleegd, krijgen binnen Hack_Right de kans om hun gedrag te verbeteren. Na zo’n eerste delict is gedragsverandering namelijk nog het meest kansrijk. De jongeren krijgen een alternatieve of aanvullende straf, gericht op herstel, training en coaching. Het doel van Hack_Right is het voorkomen van recidive en tegelijkertijd de jongeren hun talent te laten ontplooien, binnen de kaders van de wet.

De medewerking van ethisch hackers en bedrijven is hierbij essentieel. Als expert op het gebied van cyber security zetten wij ons dan ook graag in voor dit initiatief. Inmiddels doen meer dan twintig andere bedrijven met ons mee om de jongeren te trainen en te coachen. Van hele grote tot kleine bedrijven en van organisaties die, net als wij, actief zijn in de cybersecurity-branche tot organisaties uit de bankensector en accountancy.

Mathijs Hummel tekent namens Qbit Cyber Security de intentieverklaring om mee te werken aan het project Hack_Right.

Ethisch hacken

Wij houden van hacken. Mits het op een verantwoorde manier gebeurt. Waarom? Het helpt ons om het kwaad om te zetten in goed. Onze ethische hackers helpen klanten om mogelijke zwakheden en kwetsbaarheden op te sporen, te begrijpen en op te lossen. Zo verhogen we het beveiligingsniveau van de organisaties waarvoor we werken en helpen we hen om hun informatie te beschermen. Door onze bijdrage te leveren aan project Hack_Right, kunnen we iets doen aan het voorkomen van criminaliteit.

Mathijs Hummel

By Mathijs Hummel

Advisory & Assurance

Any questions about this post or our services? Just Email me or call me on +31 6 12 985 740.

Contact us

The world of cybersecurity is complex and rapidly evolving, we know. Qbit guides you. Feel free to contact us.

Contact us

Newsletter