Een retourtje cyberspace.

5 ‘easy to do’ tips voor een digitaal veilige vakantie.

Posted on August 6, 2019 in Blog.

Een retourtje cyberspace

Met een volgeladen koffer verlaat je je woning. Nadat je de deur op slot hebt gedaan, kunnen huis en haard veilig worden achtergelaten. Tijd voor ontspanning! Maar let op: niet alleen je huis moet veilig worden afgesloten. Ook digitale veiligheid is een must voor een onbezorgde vakantie. Voorkom vakantiestress en benut onze vakantie-tips.

1. Voorkom dat het inbrekersgilde weet dat je niet thuis bent

Regelmatig delen mensen hun vakantieplanning, -locaties en belevenissen op social media. Het risico bestaat dat inbrekers meelezen en tijdens je vakantie hun slag slaan. Dus zorg ervoor dat kwaadwillenden niet weten dat je niet thuis bent en deel niet alles op social media.

2. Wachtwoordvergrendeling en ‘zoek mijn device’

Als je onderweg je smartphone of tablet verliest, kun je voorkomen dat jouw apparaat wordt misbruikt door de schermvergrendeling aan te zetten en een wachtwoord in te stellen. Je voorkomt daarmee ook dat onbevoegden toegang krijgen tot jouw persoonlijke (gevoelige) gegevens. Bovendien is het raadzaam om de ‘zoek mijn device’ functie te configureren, zodat je een eventueel verloren of gestolen toestel kunt lokaliseren en op afstand kunt wissen.

3. Voorkom dat devices automatisch verbinden met WiFi en bluetooth

Veel devices verbinden automatisch met openbare netwerken en/of bluetooth. Daarmee ligt het risico op hacks en virussen op de loer. Stel je devices dus zo in dat automatisch verbinden met onbekende WiFi en Bluetooth uit staat en de kans op deze risco’s daarmee kleiner is.

4. Pas op met het gebruik van openbare WiFi

Zodra je gebruik maakt van een openbaar WiFi netwerk, bestaat het risico dat onbevoegden meekijken. Zij kunnen zien welke sites jij bezoekt en mogelijk zelfs jouw inloggegevens achterhalen. Het gebruik van openbare WiFi wordt daarom afgeraden, ook op vakantie. Mocht het toch noodzakelijk zijn, voorkom dan in ieder geval dat je inlogt op persoonlijke accounts of gevoelige informatie raadpleegt.

Goed om te weten is dat je binnen Europa gebruik kunt maken van de internetbundel op je smartphone. Sinds juni 2017 mogen providers daar geen extra kosten voor in rekening brengen.

5. Geef jouw identiteitsdocument niet af

In het buitenland wordt regelmatig gevraagd om een kopie van jouw identiteitsdocument. Als je geen kopie hebt wordt vaak ter plaatse een kopie gemaakt. Je loopt daarmee het risico dat jouw identiteit wordt misbruikt. Geef je identiteitsdocument nooit af en geef uitsluitend veilige kopieën af.

Een veilig kopie van jouw identiteitsdocument kun je maken met de KopieID app. Gebruik je de app niet, zorg er dan voor dat je een aantal eigen kopieën bij je hebt. Maak op de kopieën je BSN nummer onleesbaar, schrijf de datum erop en vermeld dat het een kopie betreft en waarvoor de kopie bedoeld is.

Wim Mandemakers

By Wim Mandemakers

Managing Director

Any questions about this post or our services? Just Email me or call me on +31 85 8 222 800.

Contact us

The world of cybersecurity is complex and rapidly evolving, we know. Qbit guides you. Feel free to contact us.

Contact us

Newsletter