In de media: Erik Rutkens in DvhN over Qbit’s jaarlijkse Innovation Day.

Donderdag 16 mei staat de Qbit Innovation Day 2019 gepland. Bouke Nielsen van Dagblad van het Noorden vroeg Erik Rutkens naar zijn kijk op cyberveiligheid.

Posted on May 6, 2019 in Blog.

Qbit houdt binnenkort, net als veel andere bedrijven, een innovatiedag. Het gaat deze keer ook om de cyberveiligheid van onze wasmachine en tandenborstel.

Door: Bouke Nielsen

Ja, je moet zelf ook een beetje een boefje kunnen zijn, beaamt Erik Rutkens. De eigenaar van Qbit beijvert zich voor cybersecurity - online-veiligheid - en richt op de eerste verdieping van het Groninger kantoor een huiskamer in, waar met internet verbonden apparaten worden getest; wasmachines, tandenborstels en babyfoons bijvoorbeeld.

‘Even vissen in de brievenbus’

“Je moet bij ons met een heel andere blik dan gebruikelijk kijken”, legt hij uit. En Rutkens verhaalt over een project waarbij werknemers - soms zijn dat ethisch hackers - van Qbit op stap gaan met beveiligers naar bedrijventerreinen. “We kijken dan naar de digitale equivalent van de beveiliging”, zegt hij, “bijvoorbeeld of het wifi-netwerk ook open staat. Maar onze man zag eens een open klep van de brievenbus en ging daarin vissen. Hij haalde allerlei gevoelige documenten naar boven. Die boefjes-instelling maakt dat je in die brievenbus kijkt.”

Qbit houdt op 16 mei in Amersfoort een innovatiedag. Daar worden de laatste exercities getoond op gebied van cybersecurity. Die met internet verbonden apparaten - internet of things (iot), ofwel internet der dingen - worden ook getoond. Rutkens: “We wijzen bedrijven op de risico’s. Neem zo’n tandenborstel die verbonden is met internet. Je hebt er niks aan, maar de leverancier kan precies zien wanneer je poetst en hoe lang. Dan krijg je op een gegeven ogenblik, als de borsteltjes vervangen moeten worden, een aanbieding via de app. Dat lijkt dan handig, maar besef ook dat dit heel erg met privacy heeft te maken.”

Een gehackte wasmachine kan in de brand vliegen

De apparaten zouden ook gehackt kunnen worden. Met andere woorden: vanaf een andere plek van de wereld kunnen wasmachines en babyfoons aangestuurd kunnen worden. Maar is dat erg? Rutkens: “Wel als de centrifugefunctie van een wasmachine naar een zo hoog toerental wordt gemanoeuvreerd dat de machine in brand kan vliegen.”

Maar door grote hoeveelheden apparaten te hacken zou ook het energieverbruik in korte tijd enorm kunen worden opgevoerd. Rutkens: “We willen ook graag weten wat voor effect zoiets heeft.”

‘Ik idealist? Ik ben bang van wel’

Rutkens en zijn bedrijf hebben aan werk geen gebrek. Cybercriminaliteit neemt hand over hand toe. Toch helpt Qbit het noordelijke midden- en kleinbedrijf (mkb) zich te wapenen tegen de online-criminelen. Er wordt kennis gedeeld. Die ‘huiskamer’ bij Qbit mag ook door derden gebruikt worden.

Die houding lijkt op het oog niet al te commercieel. Rutkens: “De kennis is schaars en er is op dit moment een enorme achterstand op de criminelen. En die wordt alleen maar groter als wij de kennis voor onszelf houden. Daar is niemand bij gebaat. Wij willen kennis vergaren, ontwikkelen en delen. Het kost ons misschien wel omzet, maar wij hebben geen businessmodel waarin winstmaximalisatie voorkomt. Of ik idealist ben? Ik ben bang van wel.”

‘Een tijd met enorm veel prikkkels’

De factor ‘mens’ speelt altijd een grote rol als het om beveiliging gaat. Rutkens: “Permanent zijn we bezig met de vraag hoe we het gedrag kunnen beïnvloeden. Dat doen we door bijvoorbeeld een mystery guest in te zetten of iemand de helpdesk te laten opbellen. Er is dan weer even aandacht voor het probleem, maar een dag later is men het alweer vergeten. En dat is best logisch, want we leven in een tijd met enorm veel prikkels. De aandacht wordt ook permanent afgeleid.”

Meer informatie? We helpen je graag.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Dagblad van het Noorden.

Wim Mandemakers

By Wim Mandemakers

Managing Director

Any questions about this post or our services? Just Email me or call me on +31 85 8 222 800.

Contact us

Newsletter