Erik Rutkens is de sheriff van internet

Moet ook de bakker op de hoek bang zijn voor cybercriminelen? Natuurlijk, zegt Erik Rutkens. Bij Qbit leidt de oud-voetballer van Drachtster Boys en Surhuisterveen een legertje van ethische hackers.

Geplaatst op 18 december 2018 in Blog.

Moet ook de bakker op de hoek bang zijn voor cybercriminelen? Natuurlijk, zegt Erik Rutkens. Bij Qbit leidt de oud-voetballer van Drachtster Boys en Surhuisterveen een legertje van ethische hackers.

Vorsend kijkt Erik Rutkens de zaal van het Leeuwarder WTC in. Die vult zich gestaag met bezoekers van het jaarlijkse IT-evenement Connect.frl, een mix van grijzende veteranen en hippe jongsters. Vooral die jongeren zijn interessant voor Rutkens, oprichter van Qbit Cyber Security.

Dit jonge bureau waakt met tachtig werknemers vanuit Groningen, Haarlem en Amsterdam over de digitale veiligheid van organisaties als Heineken Nederland, aardgashandelaar Gasterra en het Groninger ziekenhuis UMCG. Zelf leek Rutkens niet in de wieg gelegd voor zo’n carrière op het slagveld van internet en computersystemen.

De sheriff van Internet

‘Ik wilde profvoetballer worden’

De Qbit-directeur kwam in 1970 in Balk ter wereld en groeide op in een van de buitenwijken van Drachten. “Ik wilde profvoetballer worden”, vertelt hij. Voor Drachtster Boys speelde de jonge Drachtster nog een tijdje mee in de Coca Cola Competitie. “Maar zo rond mijn zestiende, zeventiende ontdekte ik het nachtleven van Drachten. Al snel togen we naar Groningen. Daar had je geen sluitingstijden.”

Die sport werd dus niks, maar wat dan? “Als je niet weet wat je wilt studeren, dan ga je bedrijfskunde doen.” Rutkens belandde dus op de Rijksuniversiteit Groningen. Vader Rutkens verdiende zijn brood als systeemanalist en programmeur. Dat leverde zijn zoon een lichte aversie tegen die bedrijfstak op.

Internet is het Wilde Westen

Evenzogoed liep de bedrijfskundestudent in zijn derde jaar stage bij de IT-reus IBM. Zo werd Rutkens alsnog die wereld ingezogen. IBM was het bedrijf achter de proef met de studentenchipkaart, die zo gemakkelijk te kraken bleek. Internet, zo benadrukt Rutkens, is het Wilde Westen. Er gelden nauwelijks regels en de systemen zijn nog altijd nauwelijks beveiligd.

“Wat zijn nou de grote gevaren”, wil interviewer Asing Walthaus weten. Dat het chemiepark bij Delfzijl beducht moet zijn voor indringers in hun computersystemen, of grote energiecentrales, daar kan zelfs de leek zich wat bij voorstellen. “Maar wat heeft de bakker om de hoek nou te vrezen?” Rutkens lacht: “Waarschijnlijk heeft ook die bakker zijn kassa in de cloud staan.”

Hij wijst op het gemak waarmee hackers hun slag kunnen slaan. “Vorige week hebben we nog onderzoek gedaan bij een klein bedrijfje hier in het Noorden.” Onverlaten hadden Ransomware in hun computers gepland. Alle backups waren verwijderd. De gedupeerden ontvingen een heel vriendelijk mailtje met het verzoek vier bitcoins te betalen. Dan zou de ellende voorbij zijn.

CEO-fraude

Dagelijks droppen er bij ondernemingen mailtjes in de mailbox, waarin de eigen directeur zogenaamd verzoekt om geld over te maken. “De zogenaamde CEO-fraude. Het gaat zomaar om 30.000 euro. Dat geld ben je kwijt.” Het is dus zaak dat ondernemers zich bewust worden van de gevaren.

Daarom toert Rutkens met het Cyber Security Expertise Centrum Noord-Nederland langs zakenclubs. Hij koestert bovendien de Hacklabs, waarin digitale hangjongeren, gamers en schoolverlaters les krijgen in hacken. Ze leren die techniek op een eerlijke manier toe te passen.

Hoe? Rutkens noemt het voorbeeld van de hacker die American Airlines op een systeemlek wees. Als beloning ontving hij 200.000 airmiles. “Dat kwam wel in het nieuws. De dag daarop kwam er een verzoek van de Belastingdienst of hij wel belasting over die airmiles wilde betalen. Er wordt een hoop angst gezaaid, maar technologie kan ons ook heel veel brengen. Honderd procent beveiliging bestaat niet. Als je kijkt naar de pinpasfraude. Die is heel groot geweest. Maar nadat de banken maatregelen hebben getroffen, is die fraude naar een maatschappelijk aanvaardbaar niveau gebracht.”

Originele artikel geschreven door: Jaap Hellinga

Bron: Leeuwaarder Courant - 16 december 2018

Erik Rutkens

By Erik Rutkens

CEO and founder Qbit

Heb je vragen over deze blog of onze diensten? E-mail me of bel me op +31 6 53 317 977.

Contact

Newsletter